Puur en (h)eerlijk vlees

Lakenveldervlees volgens het Slow Food principe

INTRO

Wij verkopen Lakenvelder vlees van onze eigen boerderij Den Dikken Boom. Onze kudde koeien bestaat enkel en alleen uit Lakenvelder koeien. De runderen groeien op midden in de natuur van de Krimpenerwaard. De keuze voor Lakenvelder koeien komt voort uit onze liefde voor kwaliteit, natuur en diervriendelijk ondernemen. Onze koeien groeien op in eigen tempo en leven op een zo natuurlijk mogelijke manier. Dit proeft u direct terug in onze producten.

Een uniek ras

Lakenvelder koeien hebben een bijzonder uiterlijk door het witte laken op de rug. De koeien zijn zwart of rood van kleur en hebben een vriendelijk karakter. Het vee kan leven op een bescheiden rantsoen. Gras, hooi en een minimum aan graanproducten zijn voldoende voedingsstoffen om op een gezonde manier te groeien. Dit geeft het vlees van het Lakenvelder rund een bijzondere goede kwaliteit en een fijne structuur. De Lakenvelder is een traag groeiend ras; de koeien groeien op een rustig tempo wat de smaak van het vlees ten goede komt. Kalfjes groeien de eerste vier tot vijf maanden op bij de moeder wat extra rust en weerstand met zich meebrengt. Daarnaast loopt het vee een groot gedeelte van het jaar buiten wat de algehele weerstand verhoogt. De koeien zijn vrijwel nooit ziek en hebben hierdoor weinig tot geen medicijnen nodig.

Historie

De Lakenvelder koe is een Oudhollands ras dat al eeuwen in Nederland voorkomt. In de Middeleeuwen werden Lakenvelders door de bijzondere tekening op hun rug, het laken, al op schilderijen vastgelegd. Omdat Lakenvelders vroeger vaak in bezit waren van de adel, werden ze ook wel Kasteel- of Parkrunderen genoemd. De Nederlandse Lakenvelder is zeldzaam, in de jaren ’50-’70 dreigde de Lakenvelder zelfs uit te sterven. Op dit moment staan er nog maar drieduizend Lakenvelder runderen ingeschreven bij het Nederlands stamboek.

 

Video Lakenvelders

Bekijk hier een video over onze Lakenvelders