- HET LAKENVELDER VLEES -

Wij verkopen Lakenvelder vlees van onze eigen boerderij 'Den Dikken Boom'. Onze kudde koeien bestaat enkel en alleen uit Lakenvelder koeien en verblijft midden in de natuur van de Krimpenerwaard. De keuze voor de Lakenvelder komt voort uit onze liefde voor kwaliteit, natuur en diervriendelijk ondernemen.

"Onze koeien groeien op in eigen tempo en leven op een zo natuurlijk mogelijke manier. Dit proeft u direct terug in onze producten."


- HISTORIE -

De Lakenvelder koe is een Oudhollands ras dat al eeuwen in Nederland voorkomt. In de Middeleeuwen werden Lakenvelders door de bijzondere tekening op hun rug, het laken, al op schilderijen vastgelegd. Omdat Lakenvelders vroeger vaak in bezit waren van de adel, werden ze ook wel Kasteel- of Parkrunderen genoemd.

De Nederlandse Lakenvelder is zeldzaam, in de jaren '50-'70 dreigde de Lakenvelder zelfs uit te sterven. Op dit moment staan er nog maar drieduizend Lakenvelder runderen ingeschreven bij het Nederlands stamboek.

- IN DE MEDIA -


- ZO WERKT HET -

Zodra een koe gereed is voor de slacht maken wij een afspraak met onze vaste slager. Na transport komt de koe eerst nog een paar dagen tot rust. Hiermee wordt stress voorkomen en blijft de smaak van het vlees gewaarborgd.

"Na de slacht worden de mooiste stukken vlees zorgvuldig geselecteerd, gesneden en in porties verpakt. De rest wordt verwerkt in onze burgers en worsten. We gebruiken bijna alles van de koe, van kop tot staart."

Om te zorgen dat de kwaliteit van het vlees zo optimaal mogelijk is, verpakken wij het vlees en vriezen het daarna direct voor u in. Zo blijft de celstructuur van het vlees intact, kan het vlees lang bewaard worden en voorkomen we dat het het vlees taai wordt tijdens het bereiden.

- EEN UNIEK RAS -

Lakenvelder koeien hebben een bijzonder uiterlijk door het witte laken op de rug. De koeien zijn zwart of rood van kleur en hebben een vriendelijk karakter. Het vee kan leven op een bescheiden rantsoen. Gras, hooi en een minimum aan graanproducten leveren de benodigde voedingsstoffen voor een gezonde kudde. Dit geeft het vlees van het Lakenvelder rund een bijzondere goede kwaliteit en een fijne structuur.

De Lakenvelder is een traag groeiend ras; de koeien groeien op een rustig tempo wat de smaak van het vlees ten goede komt. Kalfjes brengen de eerste vier tot vijf maanden bij de moeder door, wat extra rust en weerstand met zich meebrengt. Daarnaast loopt het vee een groot gedeelte van het jaar buiten wat de algehele weerstand verhoogt. De koeien zijn vrijwel nooit ziek en hebben hierdoor weinig tot geen medicijnen nodig.

- EEN BEWUSTE KEUZE -

Ons vlees is echt puur 100% onbewerkt rundvlees. Wij gebruiken geen E-nummers, suiker, kleurstoffen, bind-, of conserveringsmiddelen.

Het Lakenvelder vlees is opgenomen in de Ark van de Smaak van de Slow Food beweging. Slow Food vindt dat voedsel lekker, puur en eerlijk moet zijn en wil met de Ark van de Smaak traditionele, ambachtelijke streekproducten behouden. De Ark van de Smaak bevat zo'n duizend producten van over de hele wereld, waarvan zestien uit Nederland.

Wij zijn aangesloten bij de Vereniging Lakenvelder Runderen wat garant staat voor de promotie en de kwaliteit van het vlees.


- BESTELLEN? -

Heeft u interesse in ons vlees? Maak een keuze uit onze bestellijst. Wij ontvangen uw bestelling graag per email. U hoort spoedig welke voorraad beschikbaar is of wanneer er weer geslacht wordt.

U kunt uw vleespakket zelf komen afhalen. Het is handig om eerst even contact met ons op te nemen, zodat u niet voor een dichte vriezer staat.